Levin van Hoorne (23) zit in het 3e jaar van de opleiding ICT Beheerder niveau 4 en doet zijn afstudeerstage binnen TéGéTèl | HBA.

Levin van Hoorne

AFSTUDEREN IN DE ICT

Levin is altijd handig geweest met computers en telefoons. Familie en vrienden wisten hem altijd te vinden om problemen op te lossen. Na het afronden van zijn vmbo was de keuze voor een opleiding in de ICT dan ook een logische keuze. Levin koos voor de opleiding ICT Beheerder. “Het is een brede opleiding en ik heb veel verschillende dingen geleerd, zoals bijvoorbeeld werken met service desk. Ik zit nu in het 3e jaar van mijn opleiding, dus dit is mijn afstudeerstage.” Levin moest tijdens zijn stage dan ook een eindopdracht doen. “Ik heb binnen TéGéTèl | HBA veel verschillende dingen gedaan, zoals het beheren van licenties, het voorbereiden van laptops en het verzorgen van reparaties.” Levin koos in overleg met Stefan Zijlstra en stagebegeleider Sander Jansen voor een eindopdracht met Microsoft Intune. “Ik heb nog nooit met Microsoft Intune gewerkt, dus ik heb eerst research gedaan en over Intune gelezen.”

MICROSOFT INTUNE

Microsoft Intune is een cloudservice voor mobile device management (MDM) en (MAM). Levin vertelt: “Je kunt gebruikers en apparaten beheren in de cloud. Zo kunnen gebruikers snel aan de slag met de software die ze nodig hebben.” Hoe werkt dit in de praktijk? “Het instellen van bijvoorbeeld een nieuwe laptop is heel eenvoudig: doordat alles in de cloud is opgeslagen, hoeft een medewerker alleen maar met zijn account in te loggen. Alle software en profielen staan opgeslagen in de cloud en zijn gekoppeld aan het profiel van de gebruiker.”

UITDAGING

Het is voor Levin de eerste keer dat hij met Microsoft Intune werkt. “Ik vind het leuk dat Microsoft Intune in Azure is geïntegreerd. Het is een mooie uitdaging en goed om hier ervaring mee te krijgen.” Levin houdt wel van een uitdaging in zijn werk. “Microsoft Intune werkt niet alleen op Windows, maar ook op iOS en Android. Het is mooi dat Intune een oplossing biedt voor alle devices, maar dat maakt het ook een uitdaging. Je hebt bijvoorbeeld andere opties en mogelijkheden op smartphones dan op computers. En dan zijn er natuurlijk ook verschillen tussen Android en iPhone. Het is veel uitzoekwerk, maar dat vind ik geen probleem. Je leert veel door dingen zelf uit te proberen. Als het echt niet lukt dan kun je altijd een collega om hulp vragen.” Stagebegeleider Sander vult aan: “Ik vind het een mooie stageopdracht. Het is goed dat we ons als TéGéTèl | HBA meer verdiepen in Microsoft Azure en Intune. Ik denk dat we nog meer uit Azure kunnen halen; dit is alvast een mooie stap in die richting.”

PILOT

Op dit moment loopt een pilot met Microsoft InTune. “Het belangrijkste is het inrichten van de verschillende groepen. Je kunt verschillende groepen aanmaken, maar dan moet je dus ook rekening houden met de verschillende besturingssystemen die binnen die groep worden gebruikt. Ik vind het vaak handig om de verschillende afdelingen binnen een organisatie als basis voor de groepen te gebruiken: medewerkers die op dezelfde afdeling werken, hebben dezelfde software nodig.” Levin is verantwoordelijk voor de implementatie van Microsoft Intune en het instellen van de policies. “Je kunt policies een bepaald beleid instellen: dat is bijvoorbeeld handig als medewerkers hun eigen smartphone gebruiken om zakelijke apps te installeren. Je kunt dan zorgen dat medewerkers wel de apps kunnen gebruiken, maar geen data kunnen kopiëren.”

TOEKOMST

Levin wil na zijn studie aan de slag in de ICT en dat gaat hij binnen TéGéTèl | HBA doen. Welkom Levin!