APPLE WWDC 2024

Apple presenteerde deze week de nieuwste updates en releases tijdens de WWDC 2024. Het event stond in het teken van de nieuwste OS voor o.a. de iPhone en iPad en de introductie van Apple Intelligence: artificial intelligence-integratie in Apple-producten.

VISION OS

Het event startte met de introductie van het vernieuwde VisionOS. Apple introduceerde de Apple Vision in februari van dit jaar en heeft het besturingssysteem van de eerste grote update voorzien met VisionOS 2.

iOS VOOR iPHONE

Apple introduceerde tijdens de laatste WWDC een aantal opties om de iPhone meer te personaliseren met o.a. contact posters en wallpapers. Apple biedt met het nieuwe iOS een aantal extra opties om de iPhone verder te personaliseren: apps kunnen met deze update overal op het scherm geplaatst worden, de kleuren van iconen kunnen worden aangepast en het control center kan worden ingericht met handige shortcuts en apps. Apple introduceerde daarnaast de optie om SMS-berichten in te plannen om deze op een later moment te verzenden en verschillende privacy-opties die apps op slot te kunnen zetten of kunnen verbergen.

WATCH OS

Natuurlijk kwam ook de Apple Watch aan bod tijdens WWDC 2024. Apple richt zich met de Apple Watch en de updates voor het besturingssysteem op beweging en gezondheid. Apple introduceert met de nieuwste software voor de Apple Watch de optie om de bekende ringen op pauze te zetten bij bijvoorbeeld blessures en de optie om de bewegingsdoelen per dag aan te passen. Gebruikers moeten met deze update de kans krijgen om iedere dag hun bewegingsdoelen te halen én deze nog beter af te stemmen op hun individuele wensen en behoeften.

iPAD OS

Apple presenteerde in mei de nieuwste generatie iPads. en kondigde tijdens WWDC 2024 een aantal updates voor iPadOS aan. Het wachten op een rekenmachine op de iPad is bijna voorbij: Apple introduceert met het nieuwe iPadOS een rekenmachine inclusief uitgebreide functies voor het maken van complexe berekeningen met behulp van MathNotes.

MAC OS

Tot slot kwamen de belangrijkste updates voor MacOS aan bod. Het nieuwste besturingssysteem komt in de herfst uit en krijgt de naam MacOS Sequioa. iPhone Mirroring maakt het mogelijk om de iPhone aan de computer te koppelen: gebruikers kunnen niet alleen het scherm van de iPhone zien, maar kunnen de iPhone bedienen met de computer.

APPLE INTELLIGENCE

Apple kondigde tijdens het event een aantal nieuwe features aan die gebruik maken van artificial intelligence, of zoals Apple het zelf noemt: Apple Intelligence. Apple Intelligence voegt nieuwe functionaliteiten toe aan o.a. spraakassistent Siri en zorgt voor integratie met OpenAI’s ChatGPT. Het moet voor gebruikers makkelijker worden om informatie uit alle beschikbare apps terug te vinden, AI in te zetten voor het schrijven van samenvattingen en het herschrijven van teksten en om over te schakelen naar ChatGPT. Apple focust zich met Apple Intelligence op het privacy en het beschermen van data: gebruikers krijgen daarom altijd een melding wanneer de integratie met ChatGPT wordt gebruikt. Apple Intelligence is beschikbaar voor de iPhone 15 Pro en alle Apple-producten die minimaal van een M1-chip zijn voorzien.

RELEASE

Apple heeft nog geen concrete release-datum aangekondigd: alle software-updates zijn in de herfst beschikbaar.