2FA: TWO FACTOR AUTHENTICATION

Two factor authentication (2FA) is een essentiële extra beveiliging van online accounts. Naast het wachtwoord moet een eenmalige code worden ingevoerd. Deze code kan bijvoorbeeld worden verzonden via SMS.

Het gebruik van two factor authentication (2FA) maakt het voor hackers een stuk lastiger om toegang te krijgen tot jouw accounts. Naast het wachtwoord moet immers ook de eenmalige code worden ingevoerd om toegang tot het account te krijgen.

2FA METHODES

Het instellen van 2FA wordt steeds meer de norm voor online accounts. 2FA instellen kan met behulp van verschillende methodes.

SMS
Je kunt kiezen voor two factor authentication met behulp van een SMS-bericht. Je ontvangt een SMS-bericht met een eenmalige code om in te kunnen loggen op jouw accounts.

Authenticator
Je kunt ook gebruik maken van 2FA met behulp van een zogenaamde authenticator (app), zoals bijvoorbeeld Google Authenticator. Een authenticator app genereert steeds een unieke code om in te kunnen loggen. Het gebruik van een authenticator is veiliger dan 2FA met behulp van een SMS-bericht. Wij raden de app Google Authenticator aan.

Token
Je kunt ook gebruik maken van 2FA met behulp van een token. Een token is een hardware key die via USB kan worden aangesloten op de computer. Zo kan de code (token) worden uitgelezen.

Het gebruik van een token is aanbevolen wanneer de informatie op de accounts zeer vertrouwelijk is.

2FA met behulp van SMS

Je kunt voor two factor authentication (2FA) verschillende methodes gebruiken, zoals bijvoorbeeld SMS.

2FA INSTELLEN

Two factor authentication (2FA) kan op verschillende manieren worden ingesteld. 2FA kan bijvoorbeeld alleen in bepaalde situaties worden gebruikt, zoals wanneer wordt ingelogd vanaf een nieuw apparaat of een nieuwe locatie. 2FA kan ook standaard worden ingesteld voor belangrijke accounts.

Wij raden aan om 2FA in te stellen voor thuiswerken. Zeker voor bijvoorbeeld toegang tot password managers. 2FA voor password managers kan worden ingesteld met behulp van IP whitelisting. Zo kunnen medewerkers op de zaak inloggen zonder 2FA en wordt deze extra beveiliging alleen ingesteld wanneer medewerkers thuis of op locatie werken en het netwerk misschien minder goed beveiligd is.

TWO FACTOR AUTHENTICATION (2FA) VOOR BEDRIJVEN: PRAKTISCHE TIPS

Wij adviseren bedrijven om gebruik te maken van een password manager voor het veilig opslaan en (binnen het team) delen van accounts. 2FA is een absolute must-have wanneer medewerkers thuis of op locatie werken. Zeker voor belangrijke accounts, zoals password managers, raden wij aan om buiten kantoor altijd gebruik te maken van 2FA. Zo wordt het risico door een slechte netwerkbeveiliging opgevangen door het gebruik van two factor authentication.

2FA instellen wanneer vanaf een nieuw apparaat of een andere locatie wordt ingelogd is altijd aan te bevelen. Hackers zullen immers vanaf een nieuw apparaat of een andere locatie proberen in te loggen op een account, het slim inzetten van 2FA zorgt ook in deze gevallen voor een extra beveiliging.