DOMEINNAAMFRAUDE

Het komt helaas nog vaak voor: domeinnaamfraude. Oplichters proberen met deze vorm van fraude hun slachtoffers op te lichten met diensten die niet worden geleverd. Fraude met domeinnamen komt voor in verschillende vormen:

  • Fraude met een andere extensie (bijvoorbeeld .com)
  • Fraude met de verlenging van een bestaande domeinnaam

FRAUDE MET EEN ANDERE EXTENSIE

Fraude met een andere extensie (bijvoorbeeld .com) is de meest voorkomende vorm van domeinnaamfraude. Oplichters benaderen het slachtoffer met de mededeling dat een concurrent op het punt staat de domeinnaam met een andere extensie (bijvoorbeeld .com) te registreren. Vervolgens bieden ze aan om deze domeinnaam (met bijvoorbeeld de .com-extensie) voor het slachtoffer vast te leggen.

Wij zien dat oplichters voor deze vorm van fraude niet alleen gebruik maken van e-mail, maar ook actief bedrijven telefonisch benaderen.

Oplichters weten dat niet iedere ondernemer bekend is met het merkenrecht en het handelsnaamrecht: deze rechten bieden ondernemers bescherming. Ook als het gaat om het gebruik van een domeinnaam.

FRAUDE MET DE VERLENING VAN EEN BESTAANDE DOMEINNAAM

Ook deze vorm van fraude komt helaas vaak voor. Oplichters sturen een e-mail om zogenaamd te waarschuwen voor het verlopen van de registratie van de domeinnaam. Het verlengen van een bestaande domeinnaam kan alleen via de huidige hostingprovider. Ook in dit geval zijn de slachtoffers hun geld dus kwijt.

Het is trouwens niet nodig om je zorgen te maken over de verlenging van je bestaande domeinnaam: deze registratie wordt vaak automatisch verlengd voor een jaar. En mocht het nodig zijn om actie te ondernemen, dan zal je hostingprovider hierover contact met je opnemen.

REGISTRATIE VAN DOMEINNAMEN

Het registreren van domeinnamen kan alleen via een erkende registrar (hostingprovider). Slachtoffers van domeinnaamfraude zijn dan ook hun geld kwijt.

HANDELSNAAMRECHT EN MERKENRECHT

Hoe zit het nu met de registratie van domeinnamen die voor verwarring kunnen zorgen? Het merkenrecht en het handelsnaamrecht bieden in dit geval uitkomst. Natuurlijk kan het slim zijn om meteen een aantal varianten en extensies van een domeinnaam te laten registreren, maar dit is dus niet nodig om een merknaam of handelsnaam te beschermen.

Hulp nodig met het registreren van een domeinnaam of op zoek naar betrouwbare hosting? Neem dan even contact op!