Keeper Security is de toonaangevende password manager voor het midden- en kleinbedrijf. Eelco de Swart van Keeper Security vertelt in dit artikel alles over het veilig opslaan van wachtwoorden en wat dit voor het MKB kan betekenen. ”Het midden-en kleinbedrijf is het kloppende hart van de economie: dat moeten we beschermen. En dat is wat we – samen met onze partners – met Keeper Security doen.”

CYBERCRIME

“Het is een misverstand dat alleen hackers zich bezig houden met cybercrime. Wij zien de laatste jaren steeds meer dat virussen en ransomware op het dark web worden gekocht. Het maakt dat steeds meer personen zich bezig houden met deze vorm van criminaliteit en dat dus ook meer slachtoffers worden gemaakt. Het midden- en kleinbedrijf wordt steeds vaker het doelwit van deze criminelen. Aan de ene kant omdat deze bedrijven niet de beveiliging hebben die de grote bedrijven hebben, aan de andere kant is het ook een grote groep met potentiële slachtoffers. En dat is een gevaarlijke combinatie.” Als consultant zit Eelco regelmatig met bedrijfseigenaren aan tafel om de risico’s in kaart te brengen en preventieve maatregelen te treffen. “Ik ben regelmatig met bedrijfseigenaren in gesprek over de risico’s van cybercrime en hoe dit voorkomen kan worden. Helaas komt het ook nog wel eens voor dat bedrijven pas contact opnemen op het moment dat de ransomware de systemen heeft geblokkeerd en het bedrijf niet meer kan opereren.”

RANSOMWARE

“Ransomware is voor het midden- en kleinbedrijf echt een nachtmerrie. Het ontbreekt vaak aan de in-house kennis en expertise om zelfstandig te recoveren van deze aanval en de kosten lopen in een razend tempo op.” Op de vraag hoe hoog de kosten van een ransomware-aanval zijn, heeft Eelco een confronterend antwoord. “Wij zien helaas regelmatig dat bedrijven in het MKB binnen 6 maanden na een ransomware-aanval de deuren moeten sluiten. Het zijn niet alleen de kosten van de bitcoins die aan de hackers betaald moeten worden, maar ook de kosten die gemaakt moeten worden voor een externe expert op het gebied van ICT en security, verlies aan inkomsten en reputatieschade.” Als voorbeeld noemt Eelco de recente aanvallen op bijvoorbeeld supermarkten in het buitenland. “Wij hebben met de recente Kaseya-hacks gezien dat ransomware de complete bedrijfsvoering stil kan leggen. Dat betekent dat een ondernemer geen omzet kan draaien en nog eens geconfronteerd wordt met hoge kosten. Je moet niet denken dat het allemaal weer veilig is als de hackers betaald zijn. Wij zien helaas vaak dat niet alle data wordt hersteld of dat bedrijven nogmaals aangevallen worden. Reputatieschade maakt het – zeker voor de lokale ondernemers – nog moeilijker om te herstellen van een aanval met ransomware.”

KEEPER SECURITY

Hoe kan Keeper Security helpen om deze bedrijven te beschermen tegen hackers en ransomware? “Hackers gebruiken wachtwoorden als een sleutel om binnen te komen. Zo kunnen ze toegang krijgen tot systemen, software en belangrijke data. Keeper Security zorgt dat wachtwoorden veilig worden opgeslagen en biedt met de tools voor beheerders inzicht. Keeper Security laat in het admin panel bijvoorbeeld zien welke wachtwoorden onveilig zijn en welke wachtwoorden identiek zijn. Gebruikers worden zo stap voor stap geholpen om hun security en wachtwoordbeheer op orde te krijgen.”

RETURN ON INVESTMENT

“Het is een kleine investering die een mooie return on investment oplevert. Wij merken dat ondernemers vaak nog bang zijn dat een password manager met zulke uitgebreide opties ingewikkeld en duur moet zijn, maar dat is met Keeper Security zeker niet het geval. Wij werken voor de implementatie samen met verschillende partners. Het is voor ons belangrijk dat deze partners het midden- en kleinbedrijf kunnen ondersteunen door direct contact en korte lijnen.”