Handige tips voor meer structuur in je werkdag

Geconcentreerd werken is niet altijd even makkelijk. Rumoer in de kantoortuin, collega’s die om de haverklap aan je bureau staan en ellenlange to do-lijstjes kunnen de vaart aardig uit je dag halen. Dat komt je productiviteit en werkplezier natuurlijk niet ten goede. Gelukkig kun je deze zaken erg eenvoudig oplossen. Een vijftal tips waarmee je gestructureerd door kan blijven werken.

1. Bepaal je prioriteiten 
Uitpuilende agenda’s, spoedklussen en een stroom aan e-mails; wie kent het niet? Ze zorgen ervoor dat je algauw het overzicht kunt verliezen. Bovendien ligt stress al snel op de loer. Begin de dag daarom met het stellen van prioriteiten. Breng in kaart welke taken eerst af moeten en welke eventueel ook later kunnen worden opgepakt. Dat geeft je veel meer rust en houdt je productief.

2. Houd je werkplek schoon 

Een rommelige werkplek is een rommelige geest. Niemand werkt graag tussen stapels papieren en koffievlekken. Een schone werkplek geeft rust. Daardoor raak je minder snel afgeleid. Datzelfde geldt ook voor de bestanden op de schermen van je laptop en smartphone. Door ook deze schoon en overzichtelijk te houden werk je veel makkelijker.

3. Blokkeer sociale media 
Een van de grootste storingsfactoren zijn social media. Notificaties, appjes en andere meldingen; we zijn als snel geneigd om er toch even op te klikken. Die constante stroom aan doorgaans nutteloze informatie werkt behoorlijk afleidend. Apps zoals StayFocusd bieden de mogelijkheid social media-apps tijdelijk te blokkeren, zodat je niet gestoord wordt. Ideaal voor je productiviteit.

4. Zet het geluid van je smartphone uit 
Ook je smartphone kan een behoorlijke stoorzender zijn; apps, sms-berichten, meldingen en ringtones hebben veel invloed op je concentratie. Zet daarom simpelweg het geluid van je telefoon eens uit, zodat deze geluiden je niet meer kunnen storen. Door de smartphone in het zicht te houden hoef je geen oproepen te missen.

5. Pak je rust 
Doorwerken zonder pauzemoment is funest voor je concentratie. Af en toe even rust pakken houdt je scherp en fris. Plan daarom vaste pauzes in en ga bijvoorbeeld buiten even een stukje lopen. Zo maak je je hoofd even leeg en kun je daarna met frisse energie weer aan de slag.