APPLE WWDC 2023

Het Apple WWDC-event stond deze keer in het teken van innovaties op het gebied van software én hardware. Geruchten over de aankondiging van een VR/AR-bril doken in de weken voorafgaand aan de conferentie regelmatig op. Zoals verwacht kondigde Apple inderdaad de VisionPro aan. Wij vertellen in dit artikel alles over de WWDC 2023 en het laatste nieuws op het gebied van software, hardware en de Apple Vision Pro.

15 INCH MACBOOK AIR

Apple kondigde als eerste de nieuwe MacBook Air aan: het nieuwste model wordt voorzien van een 15-inch beeldscherm en is uitgerust met de M2-chip. Het model is vanaf 13 juni verkrijgbaar en beschikbaar in de kleuren silver, spacegrey, starlight en midnight.

iOS 17

Het nieuwste besturingssysteem voor de iPhone komt deze herfst uit. iOS 17 bevat een aantal handige updates, zoals de optie om custom caller posters in te stellen voor contacten, live voicemail,  verschillende updates voor messages en de mogelijkheid om een videobericht achter te laten met FaceTime.

BERICHTEN

Apple kondigde verschillende verbeteringen voor berichten aan. Zo is de zoekfunctie verbeterd en kun je met catch-up razendsnel naar het eerste ongelezen bericht in een conversatie. iOS17 introduceert daarnaast audio transcription: met deze functie worden gesproken berichten automatisch omgezet naar tekst.

CHECK-IN

Laten weten dat je veilig thuis bent gekomen? Check-in laat gebruikers automatisch met elkaar in contact blijven. Check-in laat gebruikers instellen hoe laat ze verwachten thuis te zijn en verstuurt automatisch een bericht op het moment dat je weer thuis bent op basis van je locatie.

FACETIME

Gebruikers van FaceTime krijgen met de introductie van iOS17 de mogelijkheid om een videobericht achter te laten als iemand niet bereikbaar is.

AIRDROP

AirDrop is een slimme manier om bestanden en foto’s uit te wisselen tussen verschillende Apple-devices. iOS 17 voegt met NameDrop de mogelijkheid toe om contactgegevens uit te wisselen via AirDrop: houd de iPhones (of Apple Watch) naast elkaar om contactgegevens met elkaar te delen.

JOURNAL

Apple introduceert met iOS 17 een nieuwe app: Journal. Journal is een app die gebruikers helpt om hun dagelijkse activiteiten bij te houden in een dagboek. Het bijhouden van een journal (dagboek) zou volgens onderzoek een positieve bijdrage leveren aan de mentale gezondheid. Apple komt met iOS 17 met slimme suggesties en prompts om het dagboek te vullen met o.a. foto’s en video’s.

Apple zet met iOS 17 in op mentale gezondheid met de app Journal en de introductie van nieuwe features in de gezondheidsapp. Gebruikers kunnen in de app bijhouden hoe ze zich voelen: op basis van de overige data (bewegen en slapen) en de invoer van de gebruiker kunnen verbanden worden gelegd om aan de slag te gaan met een betere (mentale) gezondheid.

APPLE WATCH

Ook op de Apple Watch komt meer ruimte en aandacht voor mentale gezondheid in de mindfulness app. Gebruikers kunnen registreren hoe ze zich op een bepaald moment voelen of aangeven hoe ze zich op een bepaalde dag hebben gevoeld. Apple kan deze data vervolgens koppelen om gebruikers inzicht te geven in zaken die invloed hebben op hun mentale gezondheid (drukke weken, stress of hobby’s die zorgen voor plezier en ontspanning).

STAND-BY

iOS 17 biedt gebruikers de mogelijkheid om hun telefoon in stand-by te gebruiken tijdens het opladen. Als de telefoon tijdens het opladen op de zijkant wordt gedraaid, kan deze worden gebruikt als wekker of digitale fotolijst. Gebruikers kunnen de stand-by aanpassen met o.a. widgets, zoals bijvoorbeeld het weer of de temperatuur.

iOS 17 is deze herfst beschikbaar.

MAC OS SONOMA

Het nieuwe besturingssysteem Mac OS Sonoma biedt een aantal updates voor video conferencing en interactieve widgets. Gebruikers kunnen met Mac OS Sonoma interactieve widgets op het bureaublad plaatsen. Als een programma wordt geopend, worden de widgets automatisch gedimd op de achtergrond.

Presentaties geven in een online meeting en zelf zichtbaar blijven? Apple introduceert presenter overlay: met deze functie blijft de presentator zichtbaar tijdens de presentatie. Het doel is om de interactiviteit in online presentaties te verhogen.

APPLE VISION PRO

Tot slot presenteerde Apple de langverwachte Vision Pro. Geruchten over de presentatie van deze VR/AR-bril deden de laatste weken frequent de ronde op het internet. Apple heeft jaren aan de Vision Pro gewerkt en vroeg maar liefst 5.000 (!) patenten aan tijdens de ontwikkeling. Liefhebbers van de laatste technologie moeten er trouwens wel wat voor over hebben: het gadget krijgt een prijskaartje van maar liefst 3499 dollar en komt begin volgend jaar uit in de Verenigde Staten.