WITHSECURE WEBINAR: AI. WHAT NOW?

Security experts Mikko Hyppönen, Paolo Palumbo en Christine Bejerasco gingen tijdens het webinar “AI. What Now?” van onze partner WithSecure in gesprek over de kansen en bedreigingen die AI biedt. Wij hebben de highlights en laatste inzichten uit dit webinar voor jou verzameld.

2022: DE DOORBRAAK VAN AI

ChatGPT lanceerde in 2022 en maakte dat artificial intellegence (AI) razendsnel een vast onderdeel van de werkdag van verschillende professionals werd. Artificial intelligence lijkt misschien een recente trend, maar niets is minder waar. Paolo Palumbo vertelt dat WithSecure meer dan 20 jaar geleden ook bezig was met het ontwikkelen en inzetten van artificial intelligence. “Wij waren helemaal niet bezig met de term AI, maar hadden het over wiskunde, statistiek en hoe we deze technieken konden inzetten om mensen te beschermen tegen computervirussen en andere bedreigingen.” vertelt Paolo. Mikko vertelt dat Risto, de oprichter van WithSecure, zelfs voor de start van het bedrijf artikelen schreef over het programmeren van systemen die we tegenwoordig AI zouden noemen.”

TECHNOLOGISCHE REVOLUTIE

Paolo vertelt dat ChatGPT misschien gebruik maakt van technieken die beslist niet nieuw zijn, maar dat deze introductie maakte dat iedereen aan de slag kon met artificial intelligence en technieken die veel verder gaan dan de aanbevelingen die ons als consument worden getoond door bijvoorbeeld webshops. Op de vraag of artificial intelligence de hype waar maakt heeft Paolo een duidelijk antwoord. “AI maakt dat mensen dingen kunnen doen die ze eerst niet konden doen en laat mensen dingen sneller doen.” Paolo is positief over de mogelijkheden die AI biedt, maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen risico’s zijn. Mikko legt uit dat er nog een hoop onduidelijkheden en onzekerheden zijn als het gaat om het gebruik van artificial intelligence, maar dat de voordelen groter zullen zijn dan de nadelen. “Het is pas het begin van de AI-revolutie. Wij onderschatten de impact van technologische revoluties en overschatten de snelheid van deze revoluties.” legt Mikko uit. ” Toen wij in 1999 – midden in de internet-bubble – een publiek bedrijf werden, werd beloofd dat het internet alles zou kunnen en dat we online zouden shoppen en films kijken. Natuurlijk is dat ook gebeurd, maar niet in 1999. Het heeft veel langer geduurd voordat online shoppen en films kijken begrippen werden, maar de impact was veel groter dan we hadden verwacht. Niemand wist dat we een paar jaar later met mini-computers (smartphones, red.) in onze broekzak zouden lopen.”

OPTIMISME

Naast de voordelen van artificial intelligence zijn er natuurlijk ook nadelen en risico’s. Mikko noemt bijvoorbeeld de dilemma’s op het gebied van copyright. Artificial intelligence heeft een top 40-hit gescoord: aan de hand van een prompt (opdracht voor ChatGPT en/of andere AI-tools, red.) heeft AI een hit geschreven én geproduceerd, inclusief muziek, tekst en zang. Grote vraag is natuurlijk wie de rechten op dit nummer heeft: de persoon die de prompt heeft geschreven of de artificial intelligence die het nummer heeft geschreven? Het zijn vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn. Mikko vult aan dat deze vragen inzicht uit verschillende vakgebieden vragen. Net zoals dat ook het geval is met wet- en regelgeving op het gebied van AI. Als optimist ziet Mikko zeker de potentiële risico’s van nieuwe technologie (zijn boek kreeg niet voor niets de titel “If it’s smart, it’s vulnerable”), maar de voordelen zijn groter en voor de uitdagingen die AI brengt kunnen zeker oplossingen gevonden worden. “You could spend your life without ever using a computer or a smartphone, but very few will ever want to.” aldus Mikko. Hetzelfde geldt voor artificial intelligence. AI biedt mogelijkheden om meer te doen, grotere en complexere data te verwerken én dit ook nog eens sneller en efficiënter te doen. En dat betekent een enorme boost voor onze productiviteit. Net zoals de computer en de smartphone voor ongekende mogelijkheden en productiviteit hebben gezorgd.

HOW TO

“Hoe we artificial intelligence het beste kunnen inzetten, verschilt per situatie.” legt Mikko uit. “Neem bijvoorbeeld een dokter die artificial intelligence gebruikt om sneller tot een betere diagnose te komen. AI is in staat om razendsnel complexe data te analyseren: dit zorgt dat de dokter meer tijd heeft voor zijn patiënten en door het gebruik van AI sneller een betere diagnose kunnen stellen.” Het gebruik van artificial intelligence is dus zeker niet (altijd) bedoeld om mensen overbodig te maken, maar een hulpmiddel dat zorgt voor een extra boost. En natuurlijk kan AI ook perfect ingezet worden om saaie en repetitieve taken uit handen te nemen, zodat professionals zich kunnen concentreren op andere werkzaamheden.

Liefhebbers van het vorige boek van Mikko moeten trouwens even geduld hebben. Het schrijven van een boek over artificial intelligence is iets dat Mikko zeker graag zou willen doen, maar waarschijnlijk krijgt ‘ie pas met een volgende pandemie ook echt de tijd om dat te gaan doen.

Gelukkig zal dit zeker niet het laatste webinar van WithSecure zijn en natuurlijk houden wij je – samen met onze nieuwe collega Claudia – op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen!