Wachtwoordgebruik nog vaak onveilig
Veel Nederlanders gaan nog altijd slordig om met hun wachtwoordgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Okta, specialist op het gebied van identity management. Er worden nog steeds veel zwakke wachtwoorden gebruikt, en ook de opslag van wachtwoorden is vaak onveilig. In deze tijden van groeiende online dreigingen zou dat niet meer mogen voorkomen.
Merendeel werkt onveilig
Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de respondenten een onveilige methode gebruikt om wachtwoorden te onthouden. In de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar is dit zelfs 86 procent. 34 procent van de ondervraagden geeft daarnaast aan hetzelfde wachtwoord voor eerdere accounts te gebruiken. Wachtwoorden noteren op papier wordt door 26 procent van de ondervraagden gedaan en 17 procent slaat wachtwoorden op de telefoon of computer op. Verder gebruikt 6 procent nog altijd extreem zwakke wachtwoorden zoals 1234.
Risico´s voor de privacy
Slordig gebruik en opslag van wachtwoorden kan flinke risico´s opleveren. Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge worden veel wachtwoorden ter plekke verzonnen. Veel gebruikers kiezen dan voor een eenvoudig wachtwoord, of een met emotionele betekenis. Een beetje cybercrimineel kan die wachtwoorden na wat onderzoek vrij eenvoudig raden. Dat kan leiden tot diefstal van persoonlijke gegevens, met (identiteits)fraude en andere ellende als gevolg. Omdat hacks en andere dreigingen steeds vaker voorkomen, is het zeer aan te raden sterke wachtwoorden te kiezen.
Zo maak je een sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord maken is niet moeilijk. Het is altijd verstandig om een lang wachtwoord te kiezen, bestaande uit speciale karakters en hoofdletters. Hoe langer het wachtwoord en hoe meer speciale karakters, hoe lastiger het wachtwoord te kraken is. Ook wachtwoorden bestaande uit woordenreeksen zijn moeilijk te achterhalen. Als IT-beheerder is het raadzaam om bepaalde eisen te stellen aan wachtwoorden voor zakelijke applicaties. Denk aan de eerdergenoemde lengte en het gebruik van speciale karakters. De gebruiker kan dan niet anders dan een moeilijker te hacken wachtwoord kiezen.